Bőrbetegséggel küzd? – 2. rész: Bőrfertőzések és bőrelváltozások

A bőrbetegségek nagy témakörében kicsit mélyebbre merülve fontos külön választani a bőrbetegségeken belül a bőrfertőzéseket és bőrelváltozásokat. Ahogy az előző cikkben már említettem, a bőr szervezetünk első védelmi vonala, ami megvédi testünket attól, hogy a kórokozók bejuthassanak szervezetünkbe. Azonban esetenként éppen ez a védelmi vonal fertőződik meg. 

A bőrfertőzések alapvetően 3 típusba sorolhatók:

 • bakteriális bőrfertőzés
 • vírusos bőrfertőzés  
 • gombás bőrfertőzés

A bakteriális bőrfertőzéseket a bőr felületi sérülésein bejutó baktériumok okozhatják. Gyakorta kicsi, apró, piros gumókkal kezdődik, de aztán egyre nagyobbra nőnek. 

Enyhébb lefolyású fertőzések esetén a probléma könnyen kezelhető krémekkel, kenőcsökkel, 

de a súlyosabbaknál antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

A bakteriális bőrfertőzések fajtái:

 • A cellulitisz (nem összekeverendő a narancsbőrrel, a cellulittal) egy gyorsan kialakuló gyulladásos bőrfertőzés, mely leggyakrabban végtagokon jelenik meg. Sokszor egy kisebb elhanyagolt seb, vagy rovarcsípés helyén. A cellulitisz az orbánc egy súlyosabb, szövődményes formája.
 • Az ótvar nagyon fertőző, gennyes bőrbetegség mely leginkább az arcbőrön, gyermekeknél alakulhat ki. Attól jelentős, hogy akár a vesét érintő súlyos szövődménye is lehet.
 • A furunkulus (népi nevén: kelés) a bőr tályog kialakulásával járó, fájdalmas, gennyes gyulladását jelenti. Könnyen kialakulhat egy mélyebbre hatoló szőrtüszőgyulladásból, vagy egy „elmérgesedett” pattanásból. 
 • A lepra már a Bibliából is ismert fertőző betegség, ami nemcsak a bőr felületét torzítja el súlyosan, hanem testi és szellemi leépüléssel is jár.

A vírusos bőrfertőzéseket, ahogy a nevükből is kiderül, vírusok okozzák. Ezek között is van enyhébb és súlyosabb lefolyású. Néhányat közülük gyermekbetegségként ismerünk.

A vírusos bőrfertőzések fajtái:

 • bárányhimlő
 • kanyaró 
 • övsömör
 • szemölcsök

A gombás bőrfertőzések legtöbbször a lábfejen, a lábujj körmein, vagy a hónalj területén alakulhatnak ki. Általában enyhébb lefolyásúak, és nem fertőzőek, viszont ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet, nehezen tudunk tőlük megszabadulni.

A bőrfertőzések megállapításánál minden esetben kérje ki szakorvos véleményét!

A bőrelváltozások a bőrfertőzések mellett egy másik általánosabban ismert terület. Számtalan ok következtében jelenhetnek meg bőrünkön a legkülönbözőbb elváltozások. Ezek meghatározásában sokat segít azok mérete, színe, alakja, felszíne és tapintása. De akárcsak a bőrfertőzéseknél, a bőrelváltozásoknál is forduljon bőrgyógyászhoz a pontos diagnózis megállapítása érdekében, ugyanis sok esetben egy barnás kinövés, amit mi anyajegynek hiszünk, valami teljesen más.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány bőrelváltozás:

 • Az anyajegy a bőr egyes területein előforduló szövetszaporulat, mely lehet ér- vagy mirigyeredetű, de akár kötőszövetes is. 
 • A fibróma gyakori, jóindulatú bőrcsomó, ami jellemzően a nőknél, és főként a végtagokon jelenik meg. A max. 10 mm nagyságú, barna, tömött elváltozások alatt jól kitapinthatóan van egy csomó is.
 • A közönséges szemölcs főleg gyermek- és fiatalkorban, a kézháton és az ujjakon jelenik meg. Rendszerint nem fájdalmas, félgömbszerűen kidomborodó, jól körülhatárolt elváltozás. Ha fájdalmas, akkor fertőző.
 • A lógó szemölcs leggyakrabban nyakon, arcon, szemhéjon, az ajkak környékén és az állon jelenik meg. Szálas, hosszúkás, kocsányos, bőrszínű kinövés. Fertőzés útján terjed, de mivel kényes helyeken nő, mindenképpen orvosra érdemes bízni az eltávolítását.
 • A tyúkszem is egy szemölcs, de mivel a talpon, vagy a lábujjakon jelenik meg, nem tud kifelé nőni. Így befelé terjeszkedve idegvégződéseket is nyomhat, ezért olyan fájdalmas.
 • A lapos szemölcs vagy más néven futószemölcs leginkább a legyengült immunrendszerű gyermekeknél és fiataloknál jelenik meg. Gyakran anyajegynek nézik. Eléggé ellenálló a kezelésekkel szemben.

A fentieken túl még jó néhány egyéb bőrelváltozás létezik, például a jó és rosszindulatú bőrdaganatok is, melyekre azonban most nem térek ki.

Előző cikkben említettem, hogy az érzelmek is befolyással vannak bőrünkre, hiszen

lelkünk megnyilvánulásai hatással vannak belső biokémiánkra. 

lelkünk megnyilvánulásai hatással vannak belső biokémiánkra. 

Pszichológiai kutatások során megfigyelték, hogy a bőrbetegségek gyakrabban fordultak elő olyan gyermekeknél, akiket nem vártak, vagy csak más neműnek várták a szülők. Sőt, a visszatérő bőrproblémák okai általában visszavezethetők a rossz anya-gyermek kapcsolatra, de hasonlóképpen bőrbetegségekhez vezethetnek a párkapcsolati problémák, vagy egy idegesítő főnök, esetleg egy állandóan kötekedő szomszéd is. 

Mindezen lelki okok megváltoztatják belső biokémiánkat, melynek következtében bőrünk PH értéke is megváltozik, így az ún. savköpeny – ami nemcsak az első védelmi rendszer, hanem a bőr védelmét is biztosítja – nem tudja ellátni védelmi funkcióit, és így maga a bőr is megfertőződhet.

Az enyhébb bőrfertőzések és bőrelváltozások esetében nyugodtan alkalmazhatjuk az Arquebusade Elixir gyógynövénykivonatot. 

Valamennyire? Talán első hallásra furcsán hangozhat, és felmerülhet a kérdés: hogyan hathat jótékonyan ennyiféle bőrproblémára egyetlen szer? 

Abban a korban (XVI. század), ahonnan a szer készítésének receptje származik, még az ún. analógiás gondolkodás érvényesült, ami azt jelenti, hogy összefüggéseket és hasonlóságokat kerestek a világban, nem pedig szétválasztották és szembe állították a dolgokat, ahogy azt a mai korban tesszük. Ráadásul a szerzetesek generációról generációra, az egész életükben megszerzett tudásukat átadva és tovább örökítve, számunkra felfoghatatlan összefüggésekre voltak képesek rálátni. Ezeknek a felismeréseknek köszönhetően olyan összetett problémákra is tudtak megoldásokat találni, amelyek ma elképzelhetetlennek tűnnek a számunkra. Ily módon az Arquebusade svájci elixír segíteni tud a legváltozatosabb bőrproblémák esetén, mert egyszerre csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, táplálja és regenerálja a bőrsejteket, melyek elengedhetetlenül szükségesek a bőrelváltozások kezelésénél.

Önnél vagy szeretteinél is előfordulnak bőrfertőzések, bőrelváltozások?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

 

Önnél vagy szeretteinél is előfordulnak bőrfertőzések, bőrelváltozások?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

Szerzőnk: Landgraf Arnold

Reflexológus, csontkovács, és masszőr

Fontosnak tartom, hogy a szervezetben beindított öngyógyító folyamatokat vendégeim maguk is aktívan támogassák a kezelések után is.

A fentieken túl lelki oldásokat végzek és csikung foglalkozásokat és a belső csendhez vezető gyakorlatokat is tartok.

KUPON
Nem nyert
30 ml TERMÉK
Majdnem
KUPON
Nem nyert
FŐDÍJ
Majdnem
Játsszon, és nyerjen a SvájciElixir.hu szerencsekerekén, ahol akár Öné lehet egy 100 ml-es Arquebusade Elixir INGYEN!
Enter your email address and spin the wheel. This is your chance to win amazing discounts!
Our in-house rules:
 • One game per user
 • Cheaters will be disqualified.