Bőrbetegséggel küzd? – 1. rész: Bevezetés a bőrbetegségek világába

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk eljárni egy-egy bőrelváltozás esetén, jó, ha megismerjük bőrünket. Hogyan épül fel, hogyan működik, mi a funkciója? Ezek az ismeretek sokat segíthetnek abban, hogy fel tudjuk mérni, milyen megoldást válasszunk az adott bőrproblémára.

A bőr biológiájának komplett megértése korántsem egyszerű, de ennek a cikknek nem is az a célja, hogy a teljes megértéshez vezessen. A bőrrel, és a bőrbetegségekkel kapcsolatos alapvető ismereteket szeretnénk átadni.

Bőrünk a legnagyobb szervünk, hiszen testsúlyunk mintegy 16%-át teszi ki és kiterítve kb. 1,7 négyzetméter. Vastagsága változó, mert a szemhéjon alig 0,5 mm, a talpunkon viszont akár a 4 mm-t is elérheti.

A bőr testünk első védelmi vonala,

szó szerint „Ő” választ el a külvilágtól. Segít kapcsolódni a világgal és segít alkalmazkodni a változó körülményekhez, valamint felelős a másodlagos méregtelenítésért.

Bőrünk számos feladatot lát el, amelyeket három alapvető csoportba sorolhatók:

 1. Érzékelés: a bőrben található sok kis idegvégződéssel képesek vagyunk érzékelni a külvilág legapróbb változását is, ami segít testünknek az alkalmazkodásban.

   

 2. Szabályozás: testünk a bőrben futó erek kitágulásával vagy összehúzódásával szabályozza a testhőmérsékletet. De a bőr maga is segít ebben, mert a rajta lévő szőrzettel a test felmelegedését, az izzadással a test lehűlését támogatja. Valamint a szabályozáshoz tartozik még a bőr raktározó funkciója is, ugyanis a bőrben eltárolt zsír és víz biztosítja a kellő energiát és a kellemes hőérzetet.

   

 3. Védelem: bőrünk alapvetően egy védőréteg, ami megvéd a különböző fizikai és kémiai behatásoktól. Többek között a kórokozóktól, a káros UV sugárzástól, a nedvességtől, és védi a testet az erős fizikai behatásoktól.

Ahhoz azonban, hogy ezeket a feladatait megfelelően el tudja látni, nagyon fontos bőrünk ápolása, és nemcsak a látható helyeken.

A fenti feladatok ellátását bőrünk három nagyobb réteg segítségével látja el. 

 1. A hypodermis vagy bőralja: nagyobb részt zsírszövetekből áll, ami egyrészt védi a csontokat és ízületeket a sérülésektől, másrészt szerepet játszik a hőszigetelésben. Valamint sok hormont és vitamint itt termelünk és állítunk elő testünk egészséges működéséhez.

   

 2. A dermis vagy irha: a bőr középső, legvastagabb rétege (2-3 mm is lehet). Ebben a rétegben találhatóak olyan fontos makromolekulák, mint a kollagén, az elasztin, vagy a hialuronsav, mely anyagok szinte mindenki számára ismerősen hangzanak. Ezek a makromolekulák folyamatosan termelődnek és bomlanak le, de ahogy öregszünk, ezek újratermelődése lelassul, így több fog lebomlani, mint újratermelődni. Ennek következménye, hogy bőrünk veszít rugalmasságából, és elkezd öregedni.

   

 3. Az epidermis vagy felhám: a bőr legkülső (legfelső) rétege. Bőrápolás szempontjából a legfontosabb réteg. Az epidermis négy alrétegből épül fel, melyekben keratint termelő bőrsejtek vannak. Ezeknek a működése révén zajlik a természetes bőrmegújító folyamat, melynek végén a sejtek sejtmagjukat elveszítve, elhalt hámsejtként válnak le a bőr felszínéről.

A fenti rétegeken túl a bőr felszínén van egy ún. savköpeny, ami azt jelenti, hogy bőrünk külső rétege enyhén savas. Ez azért fontos, mert ebben a környezetben érzik jól magukat a bőr egészséges működéséhez szükséges organizmusok és enzimek, melyek a bőr védelmi rendszerének első vonalát adják.

A bőrbetegségeknek is, mint minden más betegségnek alapvetően az alábbi kiváltó okai lehetnek:

 1. Fizikai: külső mechanikai- vagy hőhatások. Idetartoznak a vágott, szúrt, szakított, horzsolt sebek, ütések nyomai, vagy az égési és fagyási sérülések. Ezek ugyan nem a klasszikus értelemben vett betegségek, de sokszor sokkal kellemetlenebbek, mint egy-egy bőrbetegség.

   

 2. Kémiai: a különböző kémiai anyagokkal való érintkezésből fakadó felhámsérülések, melyek szintén nem a klasszikus betegségek közé tartoznak, de tüneteikben igen hasonlóak tudnak lenni, mint egy bőrbetegségé. Sajnos ma már ide kell sorolnunk a szennyezett levegő és víz, valamint az elektroszmog hatásait is.

   

 3. Életviteli: stressz, negatív érzelmek, szorongás, rossz minőségű (méreganyag tartalmú) ételek fogyasztása, mozgáshiány. Ezek miatt megváltozik belső biokémiánk, és ezzel együtt az emésztésünk is. Így a belső méreganyagtermelés is és a méreganyag mennyisége is megnövekszik. Ezért a méregtelenítő és kiválasztó szervek képtelenek maradéktalanul ellátni feladatukat. Ekkor segítségül hívják a másodlagos méregtelenítő szerveket, mint a tüdő, vagy a bőr, és ilyenkor megjelenhetnek a bőrbetegségek.

   

 4. Gondolkodásbeli: a nem megfelelő gondolkodás következtében is megváltozik testünk biokémiája, melynek eredménye ugyanaz lesz, mint az előzőekben.

A megoldás, mint minden betegségnél, a bőrbetegségeknél is komplex. A tudatos életmód- és táplálkozásváltás meghozhatja a viszonylag gyors javulást, de ha a lelki okokat nem derítjük ki, és nem változtatunk a gondolkodásmódunkon, akkor elég gyorsan újra jelentkezhetnek a bőrbetegség tünetei. Ugyanis 

a bőr egészsége is, mint minden más szervünké, sejtszinten dől el.

Vagyis, ha megfelelően tápláljuk a bőr sejtjeit, és segítjük ezen sejtek méregtelenítését, valamint támogatjuk a vér- és nyirokkeringést a sejtek környezetében, akkor jelentősen minimalizáljuk a bőrbetegségek kialakulásának esélyét.

Azonban addig is, ha bőrproblémákkal küszködnek, és a fent javasolt változtatásokat nem tudják megvalósítani az életükben, érdemes használni az Arquebusade Elixir gyógynövénykivonatot. Ugyanis a bőrbetegségeknél és az egyéb bőrproblémák jelentős részénél a kialakuló gyulladás, a fájdalom és az elégtelen regenerálódás okozza a legnagyobb nehézséget a bőr gyógyulásakor. 

A svájci gyógynövény elixír éppen ezeken a területeken ad plusz segítséget a bőrnek.

A több mint 500 éves receptúra alapján készülő gyógynövénykivonat olyan gyógynövényeket tartalmaz, melyek nagymértékben támogatják a gyors fájdalomcsillapítást, a gyulladáscsökkentést és a sejtek regenerálódását, amivel jelentős terhet vesz le immunrendszerünkről. 

A bőrelváltozás megjelenésekor érdemes naponta többször, akár 4-szer, 5-ször is befújni a problémás bőrfelületet a szerrel, így már az elejétől kezdve, amikor a legnagyobb szüksége van a testnek a segítségre, meg tudjuk adni a támogatást a szervezetünknek. 

Ha szeretne megtudni még többet a bőrbetegségről, folytassa az olvasást cikkünk második részével!

Önnél vagy szeretteinél is előfordulnak bőrbetegségek?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

 

Önnél vagy szeretteinél is előfordulnak bőrbetegségek?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

Szerzőnk: Landgraf Arnold

Reflexológus, csontkovács, és masszőr

Fontosnak tartom, hogy a szervezetben beindított öngyógyító folyamatokat vendégeim maguk is aktívan támogassák a kezelések után is.

A fentieken túl lelki oldásokat végzek és csikung foglalkozásokat és a belső csendhez vezető gyakorlatokat is tartok.

KUPON
Nem nyert
30 ml TERMÉK
Majdnem
KUPON
Nem nyert
FŐDÍJ
Majdnem
Játsszon, és nyerjen a SvájciElixir.hu szerencsekerekén, ahol akár Öné lehet egy 100 ml-es Arquebusade Elixir INGYEN!
Enter your email address and spin the wheel. This is your chance to win amazing discounts!
Our in-house rules:
 • One game per user
 • Cheaters will be disqualified.